Siemacie to moja strona o survivalu...
Survival-sztuka przetrwania

Rośliny jadalne(rys.15).

Można jeść podziemne części roślin.

Bulwy, zwykle znajdujące się pod ziemią, są bogate w skrobię; można je spożywać pieczone lub gotowane. Do roślin z jadalnymi bulwami należą: strzałka wodna (K), tara, ingam, tatarak (L), chufa i batat, dzika cebula (J).

Korzenie i kłącza. Są bogate w skrobię. Do roślin z jadalnymi kłączami należą: baobab, fasola goa, platan wodny, paproć orlica, mech polarny, pasternak (I), kalia dzika, porost skalny, trzcina kwiatowa, tatarak, cykoria, chrzan, paproć drzewiasta (M i N), lotos,dzięgiel (O) i lilia wodna.

Pędy jadalne.Liczne z nich można jeść na surowo, ale lepiej smakują gotowane. Jadalne pędy ma: portulaka, porost islandzki, bambus, palma kokosowa, fasola goa, paproć orlica, ratan, dziki rabarbar, tatarak, palma sagowa, porost skalny, papaja, trzcina cukrowa, i lotos.

Rośliny o jadalnych liściach.

Należą do nich: mlecz (A), wierzbówka (F), szczaw (B-D),szczaw górski (E) i pokrzywa (H) oraz wszystkie znane rośliny jadalne. Niektóre rośliny o jadalnych liściach mają jadalny rdzeń wewnątrz łodygi lub pnia. Przykładem jest buri, palam sagowa, palma kokosowa, ratan, i trzcina cukrowa.

Łyko(warstwa między korą a drewnem).

Można jeść na surowo. Nie zaleca się jeść kory zewnętrznej, która zawiera znaczne ilości gorzkiej taniny.

Części kwiatostanu.

Do kwiatów jadalnych należy abal, dzika różą(G), kolokwinta, papaja, chrzan, banan, dziki kapar i gąbka luffa. Pyłek kwiatowy wygląda jak żółty kurz i ma wysokie wartosci odrzywcze.

Owoce(rys. 16)

Istnieje wiele rodzajów jadalnych owoców, zarówno słodkich, jak i niesłodkich (owoce warzyw). Do owosów słodkich należą dzikie jabłka(A), poziomki(B), dzikie wiśnie(C), czarne jagody(D), bażyna(E) i żurawina(F). Warzywa to drzewo chlebowe, chrzan, jarzębina(G i H) oraz dziki kapar.

Nasiona i ziarna.

Ziarna wszystkich zbóż oraz innych traw są dobrym żródłem białka roślinnego. Można je mielić i mieszać z wodą, aby przyżądzić potrawę podobną do owsianki. Do roślin o jadalnych nasionach należą amarant, proso, ryż, bambus, palma "nipa", tamaryszek, sosna górska, lilia wodna i portulaka.

Orzechy(rys.17).

Są one dobrym żródłem białka. Większość z nich można jeść na surowo, chociaż niektóre, jak żołędzie(D) są lepsze po ugotowaniu. Rośliny o jadalnych orzechach to drzewo migdałowe(B i H), orzech wodny(A), bukiew(F), dąb, sosna(I), kasztan jadalny(G),orzeszki ziemne(C),leszczyna(E) i orzech włoski.

Soki

Winorośla oraz inne rośliny można można wykorzystywać jako żródło przydatnych płynów. Należy naciąć łodygę krzewu i odprowadzać sok do jakiegoś pojemnika. Jest on wysoce odżywczy. Do roślin, z których można uzyskać nadającą się do picia wodę i sok należą: WODA: akacja słodka, kolokwinta, agawa, palma ratanowa, kaktus i winorośl. SOK: palma kokosowa, palma fishtail, palma sagowa, palma cukrowa i palma buri.

Rośliny trujące(rys.18).

Konieczna jest znajomość najczęściej występujących roślin trujących, aby można było ich unikać. W szczególności należynauczyć się rozpoznawać cykutę i szczwół plamisty, należące do najbardziej niebezpiecznych.

CYKUTA(G). Wygląd: łodygi nakrapiane na czerwono, kłącz puste wewnątrz(I), małe 2-3 płatkowe liście o ząbkowanych brzegach i baldachy niewielkich białych kwiatów. Występowanie: na całym świecie, zawsze blisko wody. Zapach: bardzo nieprzyjemny. ROŚLINA SILNIE TRUJĄCA.

SZCZWÓŁ PLAMISTY. Wygląd: wysokość do 2 m, łodygi rozgałęzione, puste w środku, nakrapiane purpurowo, liście o grubo ząbkowanych brzegach, jaśniejsze od spodu. G<ęste baldachy małych białych kwiatków i białe korzenie. Występowanie: zarośnięte trawą wysypiska na całym świecie. Zapach: nieprzyjemny. ROŚLINA SILNIE TRUJĄCA.